January 29, 2020

FUNK

Ako ste potpuno novi na blogu i već počeli da čitate ovu stranu, predlažem vam da zastanete. Potrebno je da najpre posetite stranu POČETNA, a posle nje UVOD – obe su sa leve strane ispod slike. Tamo ćete naći neke korisne informacije u vezi bloga koje biste trebali da znate, kao i neke moje predloge o tome kako da pristupite ovom blogu.
Blog je napravljen kao “muzička knjiga” koja se čita kao i svaka druga knjiga – po određenom redosledu. Pošto, naravno, knjigu ne čitate od sredine ili kraja, nego od početka, počnite sa opštim i uvodnim informacijama (
POČETNA pa UVOD), koje će zatim dalje usmeriti vaše čitanje, slušanje i gledanje.

Funk ćeš lakše da razumeš ako ga uporedimo sa njegovim rođakom Funky-jem, takođe, “crnim” zvukom koji će doći odmah posle Funk-a.
Funk i Funky su manje kao brat i sestra a više kao roditelj i dete. Funk je odrasliji, zreliji, dok je Funky više kao tinejdžer, klinac koji je nestabilan, povodljiv, okrenut kratkoročnim životnim impulsima.
Funk je stabilniji po formi, čvršći po ritmu, teži, dublji po zvuku. To znači da Funk ima uglavnom jednu ustaljenu formu koje se drži i po kojoj je prepoznatljiv. Naravno, uvek ima pomeranja i izleta na ovu ili onu stranu, ali bazična forma kao okvir je najčešće prisutna – mnogo češće nego kod “detinjastog” Funky-ja.
Blues je, na primer, još stroži što se toga tiče. Tamo je 90% stvari pravljeno u jednom istom ritmu koji prepoznaješ već posle dva, tri takta. Sličan je i Funk, samo što on, ipak, ima više slobode za kreaciju – za alternativu.
Funk je “teži” od Funky-ja. Ima više instrumenata koji mogu da stvore tu težinu i dubinu. Osim toga, u Funku ima više virtuoza, više pravih majstora na instrumentima. Svi mogući instrumenti su zastupljeni da bi stvorili taj specifičan Funk doživljaj. To je ritam koji je sporiji od Funky-ja, ali istovremeno osećate da vas više pritiska svojom težinom. Da vas prosto melje kao parni valjak koji se polako pomera i zauzima svoj prostor.
Funky će možda taj prostor više popuniti zvukom, a Funk će, naprotiv, ostaviti dosta slobodnog prostora sa strane. Nekada će to biti i tišina – ali tišina koju ćeš osetiti kao masu koja sabija u zemlju svojom težinom.
Postoje dva nekrunisana kralja Funka: jedan je James Brown a drugi George Clinton. James je više zvaničan, strog, sirov, a George više alternativan, specifično svoj, neuhvatljiv i drugačiji. U mom izboru ćete čuti jednu stvar od George-a. Ne zato da bi neko od “kraljeva” bio zastupljen, nego samo zato što je stvar jedna od mojih večitih.
Ako kažemo da su Rock i Punk uglavnom “beli” – da se nekako generalno vezuju za muzičare belce, onda su Funk i Funky kao i Blues na potpuno suprotnoj strani spektra – oni sviraju “crno”.
Funk je, inače, ritam sedamdesetih, osamdesetih godina prošlog veka. To je bilo nekada, a sada je više Electro zvuk u modi. Iako i taj novi zvuk povremeno koristi Funk&Funky da malo unese začina u sterilni House/Techno, ipak, retko ko funk-uje na način kako je to radila “stara škola”.
Inače, muzičko polje Funk-a (i Funky-ja) je ogromno. Ima tu čitavo more autora i grupa koji su nekada harali tom muzičkom scenom. Ranije sam takve ritmove slušao mnogo više nego sada. Ali, u poslednje vreme sam malo obnovio gradivo i napravio listu odabranih koja je ušla u sastav muzičke kolekcije na blogu.
Ne treba da ti ponavljam da i za ove stvari, koliko god da su stare, kao i za sve ostale na blogu važi isto pravilo – da su za mene “večite”. Da za njih verujem da nikada neće prestati da me fasciniraju.
Ova muzika će za neke od vas biti do sada najveći izazov. Jer možda još nikada niste imali prilike da čujete i malo pažljivije pristupite takvoj muzici.
Ali, ne brinite. Ove Funk stvari su, zaista, izuzetne. Birane su da budu vrh vrhova. Da imaju ono nešto magično u sebi. To nešto ćete svakako osetiti ako im budete dali iskrenu šansu – ako se budete makar malo udubili u njih. A ako im budete pružili više od toga, onda postoji dobra mogućnost da vas oduševe – da vas zaraze.
Ja sam vam maximalno olakšao taj izazov time što će vam u vašem “rvanju” sa Funk-om pomoći vrhunski majstori te muzike i pažljivo odabrane Funk stvari. Ali, sada je na vama da “odradite vaš deo posla” – onaj deo koji se tiče vašeg pažljivog slušanja i posvećenosti. Vaše želje da razumete i osetite ove zvuke. Od toga direktno zavisi kakav će utisak ove stvari ostaviti na vas.
Jer, potrebno je naštelovati taj vaš unutrašnji “prijemnik” da biste dešifrovali ovu muziku. A sve to dolazi na svoje mesto slušanjem. Što više budete slušali to ćete se više navikavati na ovakav muzički izraz.
Prisetite se da je ovaj blog između ostalog tu i da vam pomogne da proširite svoj muzički kapacitet – da što više različitih zvukova budete u stanju da razumete, dublje osetite i da na osnovu toga možete da počnete u njima, zaista, da uživate. Ovo je prava prilika za to.
A ujedno je i dobra priprema za ono što će tek doći. Jer, mnogo muzičkih izazova je još pred vama na ovom blogu. Ali, dosta je bilo priče. Da krenemo Funk-tastično!

Kako je samo dobro ovo što ćete upravo sada čuti. Brrrrrr! Ludilo! Moja možda najbolja Funk stvar. Jer baš je po mom ukusu. A ni jedan od “kraljeva” je ne izvodi. Moglo bi se reći da izvođač nije tipični funk-er. Da je pre svaštar koji pravi od svega po malo. Ali, mislim, kada čujete njegovo izvođenje ove stvari da ćete i vi osetiti da je između ostalog rastao i na “Funk jaslama”. To je Ben Harper, jedan od mojih miljenika. Ali, stvar nije stavljena na sam vrh ove grupe zbog “protekcije” – jer sam slab na njega – nego jednostavno zato što je stvar, zaista, vrhunska. Pravi snažan, beskompromisan Funk. Ritam koji “otkida”. Koji “cepa” vazduh dok njime prolazi.
Eto vam prilike da u samo ovoj jednoj stvari osetite šta je to Funk muzika. Jer, ova stvar ima sve što pravi Funk mora da ima. Osetite taj težak ritam koji pritiska, koji vas tera da “ustuknete”. Koji je toliko “masivan” da ne možete da zamislite da se kroz zvuk može nešto “teže” od ovoga izraziti. Osetite tu silinu, tu ogromnu energiju koja izbija iz svakog tona. Kada to osetite, onda vam postaje jasno da Funky “klinac” ne može ni blizu da “iznese” ovakav zvuk.
Da li primećujete taj ritam koji se ne trudi da ubaci u veću brzinu, nego da bude što temeljniji, što teži? To ga malo zauzdava u brzini ali mu daje prodornost koja se “glasnije” čuje.
Osetite to ponavljanje koje je slično kao kod brejk dens stvari (biće jedna u FunkyReal grupi). To beskonačno “insistiranje” koje baca u trans, koje vas nosi, koje vas tera da se njišete u Funk ritmu kao “zombi” a da se to ne zove nikakva igra ili ples. Jednostavno, reagujete hipnotisani tako što morate da se pokorite jakoj sili koja vam neprekidno “kuca na vrata” i traži od vas da je pustite unutra.
Ali, to nije prirodna nepogoda koja će vam naneti štetu, nego naprotiv “kreativni muzički haos” koji će uneti u vas “prirodne kosmičke elemente”. Osetićete snagu čiste prirode koja će vas poneti uvis. Ka onome što se zove dodir čiste elementarne energije.
Primetite kako Ben peva kao u transu dok ponavlja “Funk mantre”. Osetite kako mu se glas menja. Osetite pratnju koja ga podupire iz pozadine. Osetite te sve instrumente koji su u zajedničkoj misiji da vas “zaraze” Funk muzikom. Osetite svaki instrument kako majstorski prati glas. Kako sa lakoćom iz sebe “izduvava” Funk čaroliju.
Stvar bi u prevodu bila: “Donesi, dovedi Funk”. Moglo bi se slobodnije čak i reći: “Daj, uzmi, evo ti Funk”. Reči “se roje” samo oko te jedne ideje – oko Funka koji mu je potreban. On ga traži, želi, mora da ga ima. Ostali problemi ne postoje. Svi imaju probleme i to nije ništa novo. Samo je potrebno da prazninu izbaciš iz duše i rešio si problem. Uzmi Funk kao lek i ozdravićeš. Jer, svima je Funk potreban. Bilo da si crn, beo ili žut. Ubaci Funk i gore i dole i sa strane i svuda oko tebe. Novac te neće spasiti. Zavaraće te samo svojom magijom. Ali, tu je zato Funk. Primi ga u sebe i postani slobodan.
Ovoj muzici je potrebno da odvrnete zvuk, jer je to način kako se ona sluša i ostavlja pravi utisak.
When it's on the one, you know the funk's begun
When you are down and out, there is no doubt
You need the funk, just bring the funk
Bring the funk, bring the funk
Now what's the problem, everybody's got them
Just get the hole, out of your soul
And bring the funk
Bring me the funk, bring the funk
If you got a glass closet, don't you throw no bones
There's only getting, until the getting's gone
So, pass me the funk (pass the funk)
Got to have my funk (got to have my funk)
Oh, I need my funk (need my funk)
Got to have my funk (got to have my funk)
Some are jiving, some are shuck
Some are just, down on their luck
They just need the funk (need the funk)
They got to have the funk (got to have the funk)
Just bring 'em some funk (bring the funk)
Just bring the funk (just bring the funk)
Well, well, bring it, bring it, bring it, bring it...
Well, stay black (stay black)
Stay white, stay brown, get on down
Just bring the funk
Got to bring the funk, bring the funk
Ah! Need it, I need it, I need it, I need it, I need it... Yeah!
Well, it's got to be solid, that's what you call it
Funk me up, funk me down
Funk me sideways, funk me all ways
Bring the funk
Got to bring the funk, bring the funk
Oh, some things money can't fix (like what?)
Some things only money will do the trick
It's not the end of the world
But I can see it from here
So, bring, bring, bring, bring
Bring me the funk (bring the funk)
Just bring me the funk (just bring me the funk)
Oh, bring the funk (bring the funk)
(just bring me the funk)
(Ben Harper – Bring The Funk)


Ako je prošla stvar na momente “bila na raspustu” što se tiče ritma, onda će ova sve to da nadoknadi. Jer sada dolazi ritam koji po silini čak i nadilazi prvu Funk stvar koju ste već čuli. Što se mene tiče, ja još nisam čuo stvar koja ima više sirove, bazične snage i težine u sebi od ove stvari.
U današnje vreme postoji mnogo više tehničkih mogućnosti – moćna elektronika koja izvlači nemoguće ritmove koji se, na primer, slivaju u snažne House stvari. Ali, sirova snaga koja postoji u ovoj Funk stvari se retko gde može sresti.
Inače, stvar je iz osamdesetih godina kada su mogućnosti stvaranja zvukova bile daleko slabije od današnjih. Ipak, to nije smetalo jednom od kraljeva Funka George Clinton-u na napravi “atomskog psa”, Funk stvar koja svojim vibracijama prosto “satire” prostor oko sebe.
Ova stvar bi mogla biti još žešća nego što jeste da Clinton nije takav kakav je – da je držao teški ritam tokom čitave stvari a ne samo u pojedinim instrumentalnim delovima.
Ali, Clinton je Clinton. Blesav je, otkačen, kao neki Funk pesnik izgubljen u svemiru. Neko koga je teško razumeti ako ga pogrešno shvatite – racionalno. Potpuno je neuračunljiv i neuhvatljiv. Ne možete niti da naslutite šta vas kod njega sledeće čeka.
Clinton je potpuno drugačiji od drugog nekrunisanog kralja Funka James Brown-a, koji je više klasičan, predvidiv, sirov, strogog Funk ritma. I Clinton ume da bude tvrd i sirov čak još jači od Browna, ali on to radi kao da se igra. Kao gorostasni bik koji se u silnom trku zatrčao da zgromi sve što mu se nađe na putu, a onda je odjednom video prelepi cvet, zaustavio se promenio lice u osmeh, zatreptao očima i počeo da miriše. Takav je Clinton.
Zato ćete osetiti neobičnu snagu i silinu, ali samo u pojedinim delovima stvari koje nemaju reči. Tada dolazi do izražaja neviđeno snažan ritam, toliko jak da uzdrmava tlo pod nogama. A onda kada dođu delovi sa rečima, iako ritam i dalje ostaje čvrst ipak se sve malo ublažuje i nekako od ozbiljne “pretnje” pretvara “u pretnju prstom”.
”U meni je ništa drugo nego pas” kaže George Clinton i od toga razvija priču o psima, odnosno ljudima. Ima raznih pasa (ljudi): kućnih, uličnih, onih koji tapšu, onih koji igraju, opasnih, onih koji računaju, koji brinu o ujedinjenom svetu, koji prave muziku. Psi su kao i klinci koji su na ulici i mora da se utrkuju ko je bolji. Čovek je kao atomski pas jer toliko stvari mora da radi.
On bi voleo da se “razveže” pas u američkom društvu, da se oslobodi, da promeni navike, ali kako? Pita se “zašto mora stalno da juri mačku”, u smislu, zašto mora da sledi društvena pravila koja te teraju da stalno nešto moraš da postižeš? Zato je čovek kao pas koga nema – “atomski pas”. Jer, kako kaže Clinton “pas koji juri svoj rep će biti ošamućen”...
Čitava ova priča je začinjena Clintonovim bojama sa čudnim zvucima koji imitiraju pse i ljude koji se trude da budu ovo ili ono. Zato, reči i okolna dešavanja ne treba ozbiljno shvatiti, nego ih samo površno propustiti kroz sebe – kao neko sporedno interesantno dešavanje. Umesto toga svu vašu pažnju usmerite na zvuk – naročito na delove bez texta. One delove iz kojih izlazi čista energija. Teška, duboka kao okean.
Dakle, ne dajte da vas zbuni Clintonovo blesavljenje gde, u stvari, uopšte ne peva nego samo izgovara reči i rečenice u “ljutom” Funk maniru. Gde ima mnogo “Bow-wow-wow”, “Uuh”, i sličnih stvari. Shvatite to kao inspiraciju autora, kao govor iz duše, kao njegov kreativni muzički izraz, gde želi na svoj način da vam objasni neke stvari. Dakle, nemojte “da od drveća ne vidite šumu”.
Drugim rečima, probajte da shvatite celinu, a ne da budete zaokupljeni samo delovima, koji vas mogu poneti u ovom ili onom pravcu. Može, na primer, da vam se ne dopada ta njegova igra rečima i da sudite o celokupnom muzičkom doživljaju samo na osnovu toga. Da se pritom zatvorite i donesete “preki sud”.
Naprotiv, otvorite se za drugačiji pogled. Jer, Clinton je drugačiji. On je Funk alternativa, i najčešće se ne kapira iz prve. Zato imajte strpljenja i “proširite se” maximalno. Budite što više muzički tolerantni.
Ovo je naročito bitno za one koji su na ovom blogu jer žele da proširuju svoju emotivnu skalu – da grade svoju istančanu osećajnost. Oni već znaju (iz uvoda) da se ovde ne radi samo o proširenju muzičkog ukusa. U stvari, o tome se ovde najmanje radi. Muzika odnosno ritam i zvuk je ovde samo pomoćno sredstvo – posrednik – preko koga dolazi do emotivnog rasta i unutrašnjih promena. Zvuk ovde preuzima ulogu “psihološkog medikamenta”.
U tom sazrevanju najviše može pomoći baš ono što je još nepoznato, nedoživljeno, drugačije, čudno, nerazumljivo. Ova stvar od Georga Clintona vam je idealna vežba u tom smislu. Da nerazumljivo postane razumljivo a čudno prihvatljivo i možda posle određenog vremena očaravajuće.
Šira poruka svega ovoga je sticanje neposrednog iskustva (preko zvuka) da je stvarnost misterija. Da dopušta bezbroj različitih izraza i da ako hoćete da bolje upoznate stvarnost – život sam – onda trebate da se otvarate za različite ideje, poglede na stvari. Da pokušate da zadržite svežinu u vašem pristupu životu. I da primećujete, primećujete, primećujete. Jer, život je baš takav – neponovljiv, kreativan, neočekivan, čudan, nerazumljiv, skriven. Ne trpi ustajale društvene dogme (šta valja, šta treba, šta mora, šta se ne sme...) koje nam se neprekidno serviraju na svakom koraku.
Zato, pokušajte da razumete i “primetite” Clintona i možda ćete a da toga, uopšte, ne budete svesni, uspeti da razumete nešto iz svakodnevnog života. Nešto što naizgled nema nikakve veze sa muzikom. Jer, iako tako ne izgleda, sve je u svetu čoveka povezano, i vaša iskrena, namera da razumete neki zvuk i ritam vam može doneti ne samo razumevanje te muzike nego i šire od toga...
(Na żalost, studijska verzija ove stvari koja je bila do sada na blogu nije više dostupna jer je muzička kompanija ukinula dozvolu za Srbiju. Ova video radnja je, zaista, arhaična. Najbolje bi bilo da video pogledate jedan put, a onda da se usmerite samo na zvuk i text).
Yeah, this is a story of a famous dog
For the dog that chases its tail will be dizzy
These are clapping dogs, rhythmic dogs
Harmonic dogs, house dogs, street dogs
Dog of the world unite, dancin' dogs, Yeah
Countin' dogs, funky dogs nasty dogs (Dog)
Atomic dog, Atomic dog
Like the boys when they're out there walkin' the streets
May compete, nothin' but the dog in ya
Bow-wow-wow- yubbi-yo-yubbi-yeai
Bow-wow-yubbi-yo-yubbi-yeai
Bow-wow-wow- yubbi-yo-yubbi-yeai
Bow-wow-yubbi-yo-yubbi-yeai
Untie the dog in the american society
Change your habits, oh, baby, how?
Why must I feel like that
Oh, why must I chase the cat
Like the boys when they're out there walkin' the streets
May compete, nothin' but the dog in ya
Uuuh! Uuuh! Uuuh!
Why must I feel like that, why must I chase the cat
Nothin' but the dog in me, nothin' but the dog in me, huh (4x)
Do the dogcatcher, dogcatcher, do the dogcatcher
Do the dogcatcher, dogcatcher, do the dogcatcher
Do the dogcatcher, baby, do the dogcatcher, Uuh
Why must I feel like that
Why must I chase the cat
Nothin' but the dog in me (2x)
Aha-haa-aha-ha…
Bow-wow-yubbi-yo-yubbi-yeai
Bow-wow-wow- yubbi-yo-yubbi-yeai
Bow-wow-yubbi-yo-yubbi-yeai
Just walkin' the dog, oh, atomic dog
Futuristic bow-wow, Uuuh!
Leader of the pack, wild dog
Why must I feel like that,why must I chase the cat
Just the dog in me, nothin' but the dog in me (2x)
Why must I feel like that, why must I chase the cat
The dog in me (Dog in me), the dog is in me (Dog in me)
Dogcatcher, dogcatcher, do the dogcatcher
Do you wanna do the dogcatcher
Well, baby, why don't you do it again for me
Dogcatcher, dogcatcher, do the dogcatcher
House-trained dogs, wild dogs, say it again
Why must I feel like that, why must I chase the cat
(George Clinton – Atomic Dog)


Ovu stvar izvodi grupa Sweat Band, ali ćete je na Inernetu možda češće naći kao stvar Bootsy Collinsa jer je on producent i jedan od izvođača. A executive ili izvršni producent je, pogađate, George Clinton.
Kod Bootsija niste nikada načisto šta je hteo da kaže. Iako neki text može izgledati tako očigledno, ipak, ko zna, možda je Bootsy u svojoj glavi sve to drugačije izprojektovao. Tako je to kod otkačenih funkera kakav je on. Ali, to je pozitivna otkačenost. Ona koja pomera granice i uvodi nove dimenzije gde god se pojavi.
Ono što znamo je da se radi o Funk zabavi gde Bootsy kao proverava da li je to stvarno ono što mu se čini: “Sound’s like a party to me?” (Čini mi se kao neka zabava?). A onda dolazi salva odobravanja.
Freak između ostalog znači neko ko je neuobičajen, otkačen, “blesav” i slično. U istom stilu možemo i da napravimo od toga glagol koji bi značio glupirati se, blesaviti. Naslov pesme bismo onda mogli da prevedemo kao “budala koja se glupira” a i kao “od ludaka ludaku”.
Ali, pustimo reči na miru i okrenimo se ovom odličnom Funk ritmu koji “propisno drma pod na zabavi”. Kako se samo dobro valja. Kao veliki zarolani tepih koji gurnete da se odmotava. Insturmenti predvođeni Bootsyjevom bas gitarom ne dozvoljavaju da se teški Funk ritam ni malo odmara.
Ali, Bootsy ne bi bio ono što jeste kada bi samo na tome ostalo. On mora da začini “jelo” nekim svojim “začinom” koji je napravio specijalno za tu priliku u svojoj kuhinji. Ovde je klavir to iznenađenje.
Zamislite grupu frikova koja “trpi klavir u svojim redovima”. Naravno, klavir se našao kao “u nebranom grožđu” jer na početku svira neku svoju melodiju kao da je u baru hotela za starije gospođe. Ali, onda se čudo događa. Funk “virus” je zarazio klavir i onaj klasični, zastareli i “umorni” instrument je uz “Funk inekciju” odjednom živnuo i počeo da svira u skladu sa ostalim instrumentima i ukupnim Funk ritmom. Na kraju taj isti klavir počinje i da solira, da bude avangarda, da “vuče” Funk zabavu, da joj kreativno doprinosi.
Eto kakvo čudo se dešava kada se neko nađe u Funkovom gravitacionom polju – jednostavno po-funk-drca. Možda će i tebi malo tog pozitivnog ludila dobro doći. Na zabavi za otkačene ćeš naći dobar materijal za to.
Sounds like a party to me
Yeah!
Are you gettin´ on
Yeah, I´m gettin´ on
Are we gettin´ on
Yeah, I´m gettin´ on
Sounds like a party to me
Are we gettin´ on
Yeah, I´m gettin´ on
Are you gettin´ on
Yeah, I´m gettin´ on
Freak to freak
I´m a funky beat
I don´t know
I still love ya (3x)
What are you ready for tonight
Oh, I don´t know, I was thinking about going to the embassy
Christ, not the embassy
It´s a bit nasty down there
What other places do you know of
Shit, oh, there really aren´t that many nice places
Aah do you like funking
Do you wanna funk it
Do you wanna funk it with me (2x)
Freak to freak
I´m a funky beat
I don´t know
I still love ya (2x)
Freak to freak oh
Freak to freak ah
Freak to freak ah
I feel like funking baby
(Sweat Band – Freak to Freak)


Zamislite jednog Funk šegrta koji je upao u fazu Funk depresije. Zaslepljen je svim tim fleš i neonskim svetlima i jednostavno nema više snage. Umoran je i razočaran jer ne može da nađe Funk ritam. Nema više svrhe za njega. Leći će da odmori “i da broji ovce”. Uveren je da nema nade i da nikada neće proigrati Funk.
Ali, kaznena Funk ekspedicija je već tu spremna da utera Funk u još jednog nepreobraćenog. On se buni i opire, pokušava da beži, ali Funk policija ga hvata kao odbeglog zeca. Nisu ni malo milosrdni (get him – hvataj ga!) Jer, ipak, znaju da je većini ljudi potreban Funk. Da skoro svako mora da ga dobije i da ga ima. Samo većina još to ne zna. Zato mu pomažu da pronađe Funk. Bacaju svetlo na njega i pokreću ga da uhvati Funk ritam. Moraju da ga malo pritisnu jer ga sam, inače, neće osetiti i proigrati (dance sucker – igraj šupčino!). On hoće, trudi se i konačno mu uspeva. Srećan je jer je pronašao Funk. Svako na ovom svetu traži svoje mesto (svetlo) pod suncem. On ga je pronašao. Funk je njegovo svetlo.
E, sada lepo, obrišite suzu na ovu dirljivu priču i okrenite se ritmu ove stvari. Jer, zato je ona ovde. Ne plašite se valjda da će vas Funk preobratiti? Ako se i to desi nećete imati nikakve štete, obećavam.
Inače, Parlament, grupa koja izvodi ovu stvar je prva grupa Georga Clintona kojoj se, takođe, kasnije pridružio i Bootsy Collins. Čuli ste ih odvojeno (Atomic Dog i Body Slam), a evo prilike da čujete njihov zajednički rad. To ćete osetiti već na početku. Jer, već u prvim taktovima Bootsy ne “časi časa” nego počinje da razigrava svoju bas gitaru.
Obratite pažnju kako neprekidno teče težak Funk ritam (na koji ste nadam se već navikli). Osetite kako je stvar toliko “nabijena” da je kao “crna rupa” – mali prostor sa ogromnom masom. Jer i ovde je na isti prostor ubačeno toliko toga da ćete teško moći da pohvatate šta se sve događa. Videćete dešavanje na više nivoa koji se donekle nezavisno odigravaju, ali su, ipak, svi povezani u jednu celinu koja grabi u istom smeru.
Primetite kako se bas gitara i sintisajzer “nadigravaju” i kako to samo moćno zvuči. Ne smeta im da to rade i usred pevanja. Osetite to majstorstvo, tu nadahnutu virtuoznost koja se retko sreće. U to isto vreme idu i reči koje se valjaju i uvode te u Funk hipnotički trans kome doprinosi i težak Funk ritam koji te omamljuje svojim ponavljanjem. Ali, uz sve to su prisutni i sporedni vokali koji te bude iz dremeža i skreću ti pažnju na priču iz pesme u kojoj se jedan još nepreobraćeni inicira u Funk (ko bi, inače, mogao da smisli takvu priču nego dva najotkačenija funkera koja šetaju ovom planetom).
Sada zamisli sve to zajedno upakovano u jedan muzički doživljaj koga gura veći broj ljudi svojim instrumentima, emocijama, svojim glasovima, pokretima, igrom. Jer, osetićeš tu moćnu Funk mašineriju koja stoji iza ove stvari. Osetićeš to “svi kao jedan u istoj misiji”.
Prepusti se toj reci Funk zvuka i ritma da te ponese i možda ćeš i ti osetiti zašto je većini ljudi potreban Funk. Možda je potreban i tebi samo to još uvek ne znaš.
Flash light, oh, I will never dance
Flash light, flashlight, flashlight
Parararirarararararara
Oh, it's no use
Flash light, red light, neon light, ooh, stop light
Now I lay me down to sleep, I guess I'll go count the sheep
Oh, but I will never dance
(Oh, don't make me do it) (Dance, sucker! Ooh ha ha!)
(Oww! Get him!)
Most of all need funk (Shine it), help him find the funk (Ha, funk it!)
Most of all need funk, help him find the funk (Get him!)
Most of all need funk (I know we can get him), help him find the funk (ho!)
Most of all need funk, help him find the funk
Most of all need funk (ha, don't!), help him find the funk (I know you will! Dance, sucker!)
Most of all need funk (Shine the spotlight on him!), help him find the funk (Oh funk me!)
Parararirarararararara
(Dance, Nose! You know you on my funk street?) Oh, funk me!
Parararirarararararara (Get on down, Nose! I like it! Dance, then!)
Flash light, flash light (Oh ho ho!) spot light (Spot light)
Neon light (Neon light) street light (Street light), oh ho, ha ha!
Everybody's got a little light under the sun
Shinin' on the funk, shinin' on the funk, help him find
Shinin' on the funk
Most of all need funk, help him find the funk (4x)
Parararirarararararara
Flash light (Flash light, flash light) (2x)
Flash light (Oh, flash light) (2x)
Spot light (Spot light) neon light (Ooooh, neon light)
Flash light (Ooh, flash light ho!) stop light (Stop light) Oh, ho, ho
Now I lay me down to sleep, I guess I'll go count the sheep
Parararirarararararara (oh)
Shake your funk (Parararirarararararara)
Shake your funk (Parararirarararararara)
Shake your rump (Parararirarararararara) (ho!)
I think I found the funk
Flash light (flash light), day light (day light)
Spot light (spot light), red light (ohhh, hooo, red light!)
Everybody's got a little light under the sun
Parararirarararararara...
Everybody's got a little light under the sun
Under the sun...
(Parliament – Flash Light)


Nastavljamo žestoko. Funk stvar koja od samog starta nameće čvrst ritam i pokazuje od kakvog materijala je napravljena. Opet je tu odličan glas koji dominira – koji “napada i iz vazduha i sa zemlje”. Osetićete kako lako barata i visinom i dubinom. Opet je tu “ponavljanje gradiva” karakteristično za Funk. Iste poruke koje se neprekidno vrte do iznemoglosti. Ali, da ne shvatite pogrešno, sve je to složeno baš onako kako treba. I to ponavljanje ima svoju ulogu (da te lakše ubaci u Funk ritam).
Funk je takav muzički izraz da reči mogu da imaju dvostruku ulogu. S jedne strane, kod nekih Funk stvari, reči mogu da budu veoma važne što se tiče poruke koju autor želi da prenese. Ako zvuk i ritam podrže te reči, onda nastaje jedna moćna celina koja još više može da pojača ukupni Funk doživljaj.
Ali, kod nekih stvari reči imaju mnogo manji značaj jer autor ne želi da prenosi važne političke poruke o svetu u kome živimo, nego mu reči služe da se njima igra i “boji” osnovni Funk ritam. Tada je zvuk dominantan a reči i poruke su drugorazredne.
Za nas na ovom blogu je bitno da se usmeravamo uglavnom na zvuk i ritam, ali, ipak, s pogledom i na reči, jer one često mogu da nam objasne zašto je zvuk takav kakav jeste. Reči tada mogu da nam pomognu u razumevanju. Mogu da izazovu još dublji unutrašnji doživljaj nego inače.
Da se vratimo na ovu Funk stvar koja rečima prenosi poruku o izazovima “prljavog” sveta koji vreba svoje žrtve dok još nisu “sa obe noge” kročile u svet odraslih. Ali, kao uostalom i druge Funk stvari ova stvar očekuje od tebe da učestvuješ u kompletnoj Funk priči. Da pratiš i primećuješ ne samo reči i poruke nego i zvuk. Zato mora da ti toliko objašnjava ponavljanjem. Dok ne shvatiš koliko je to dobar ritam. Dok ne postaneš Funk sledbenik.
Prateći vokali su neprekidno spremni da začine Funk priču iz pozadine. Doduše, glavni ženski vokal na momente malo usporava stvar i ublažava žestinu, ali ipak ne toliko da bi se izgubio osnovni Funk ton.
Joint je marihuana zavijena u cigaretu ali “joint” znači i “rupa” u srpskom slengu – mesto gde se “visi”, gde se svašta događa i rade svakakve stvari. Tamo gde pristojne mamine devojčice ne zalaze. Ova stvar govori o tome kako se ona našla u situaciji da proba “zabranjeno voće” (sex ili droga izaberite sami). Kako je bila ponesena “magičnom frulom” – muzikom koja joj je opila čula. Bilo joj je sve jedno šta radi i šta se dešava. “Joint” ju je zvao da se priključi, da uradi to (do it, do it...), a glavna rečenica u textu: “what makes you feel... proverava da li joj se to sviđa? Da li joj se sviđa takva stvar (stuff like that)?
Uh, Uh, Baby
I walked in the joint
They were lined up back to back
Anything you can name, put it in no shame
No, no, no, no stuff like that, let me hear say: Do it
Do it, do it, say it again, do it, do it
Well, oh, na, na, na, na
What makes you feel like doin' stuff like that?
I don’t know but it sure feels good
What makes you feel like doin' stuff like that? Ohhh
Before my eyes, was the promise of paradise
Is she real, can she feel, she’s a dream
If you know what I mean
'Cause she was built out of stuff like that
Do it, do it, stuff like that
Do it, do it,stuff like that
Do it, do it, stuff like that
I knew I was captured, by the rhythm of the magic flute
Pulling and urging me, to taste the forbidden fruit
Though I felt naïve, I did not want to leave
Fever was in the air, all of a sudden I didn't care
No reason why, just had to testify
What makes you feel like doin' stuff like that?
What makes you feel?
What makes you feel like doin' stuff like that? Ohhh
What makes you feel like doin' stuff like that? Oh, baby
What makes you feel like doin' stuff like that? Do it, baby
Do it, do it, stuff like that
Do it, do it, stuff like that, Yeah
Do it, do it, stuff like that, Oh
Do it, do it, do it stuff like that
I knew I was captured by the rhythm of the magic flute, oh yeah
Pulling and urging me to taste the forbidden fruit
Though I felt naïve, I didn’t want to leave
Fever was in the air, all of a sudden I didn't care
No reason why, just had to testify
What makes you feel like doin' stuff like that? Figure it out
What makes you feel like doin' stuff like that? Come on
What makes you feel like doin' stuff like that?
I don’t know but it’s got me moving my feet
What makes you feel like doin' stuff like that? Uh, Ohh
I can't tell you, what I saw
Made you one was it against the law
Was not how you could go
Thought exactly how low
What makes you feel like doin' stuff like that?
What makes you feel like doin' stuff like that?
All of a sudden, I didn't care, no reason why, had to testify
What makes you feel like doin' stuff like that?
What makes you feel like doin' stuff like that?
What makes you feel like doin' stuff like that?
I don’t know but it makes feel good
What makes you feel like doin' stuff like that? Hey, hey, hey
Do it, do it, (stuff like that)
Do it, do it, (stuff like that)
Do it, do it, hey, yeah, do it, do it, ah
Stuff like that, stuff like that
What makes you feel like doin' stuff like that?...
(Quincy Jones – Stuff Like That)


Sada jedno novo ime na blogu – Zapp. Naravno, staro ime u Funk svetu u kome se svi znaju i u kome su svi nekako povezani. Na primer, Roger, lider benda i jedan od nekoliko braće u bendu, je bio drug iz detinjstva sa nikim drugim nego Bootsijem, a ovaj ga je kada je došlo vreme za to predstavio nikom drugom nego George Clintonu.
Ali, braći je bila potrebna samo pomoć a ne protekcija. Upravo ćete se sami uveriti da je tako. I ne samo ovaj put nego još dva puta. Jer, Zapp je fenomenalna Funk grupa bez koje je bilo koje Funk predstavljanje besmisleno. Kod Zappa imate dilemu kako da napravite izbor od toliko dobrih stvari koje imaju. Korišćenje talk box-a, spravice pomoću koje možete da menjate zvuk glasa i instrumenata je postao Zappov zaštitni znak.
Ako voliš da igraš tvrdo i opasno onda je ovo stvar za tebe. Jer, upravo to on pokušava da ti pokaže, a naročito bi voleo da taj dens “skine” jedna “baby” koju je ušmekovao. Moraš da znaš kako se to igra. Moraš da “mešaš”, pa ukrug. Moraš “da mu ga daš”, ne da se izvlačiš. Ona ga inspiriše da igra “opasno i ljuto” jer prosto bi provrištao koliko ga pali.
Možda će vam malo izgledati čudno kada čujete talk box na delu. Možda će vam biti smešno to zavijanje koje se čuje umesto normalnog ljudskog glasa. Ali, verovatno ćete se brzo privići i uvideti da je umetnik na delu a ne bilo ko. Jer, neko je morao da smisli i izrežira sve te efekte koji se čuju – da ih poređa tako dobro kao kockice u mozaiku. Osetićete da je to moguće samo ako dolazi iz srca – spontano kao nadahnjuće.
Što više Zapp budete slušali to ćete uspeti da vidite da je to jedan vrlo interesantan “mozaik” koji se stvara preko zvučnih efekata. Prosto ćete se iznenaditi šta sve tu ima. Ako vam je Funk već u genima onda ćete već na prvo slušanje osetiti da se radi o izuzetnom bendu.
Reči ćete manje ili više moći, ipak, i pored svega da prepoznate. Ali, reči kod Zapp-a nisu u glavnom fokusu, nego ukupni doživljaj. To je ono što se sve sabralo kroz vibracije koje odjekuju i šire se snažno kroz prostor. A toga što se sabralo ima itekako.
Osetite, na primer, kakav težak Funk udara u pozadini – “odozdo”. Kao neki temelj iz koga zvučna konstrukcija niče i raste. Osetite koliko siline ima u tom ritmu. Kako neprekidno teče “bez uzimanja vazduha”. Kako je zvuk otsečan i tvrd kao dijamant. Kako seče i para sve oko sebe. Kako prateći vokali dodaju “opasnost”.
I ritam i zvučni efekti su tako lepo upakovani da jednostavno nemate šta da prigovorite. Ne možete a da se ne “osvrnete” na takav izliv nadahnuća i kreativnosti. Igra se “gadno i opasno” i to se vidi već na prvo slušanje. Zvuk je verno prikazao ono što je trebalo. Ostaje samo da staneš na noge i uključiš se u Zapp Dens.
Now Wait A Minnuuute... YO!
So Ruff, So Tuff out here baby
So Ruff, So Tuff out here baby
So Ruff, So Tuff out here baby
Now Lemme Tell You People
Let me tell you now
Let me tell you people
Show these people how
Ruff Out Here
Ruff Out Here
Ruff Out Here
Ruff Out Here Baby
So Ruff, So Tuff out here baby
So Ruff, So Tuff out here baby
So Ruff, So Tuff out here baby
So Ruff, So Tuff out here baby
Let me tell u people
Let me tell you now
Let me tell you people
You really make me... (Good god!)
You really make me...
You really make me...
You make me wanna scream
You make me wanna scream
You make me wanna scream
You make me wanna scream
Owwwwwwwwww
Owwwwwwwwwwww
Ooohh, yeah yeah, yeah...
Let Me Tell You People
Let me tell you now
Let me tell you people
You sure love playin ruff
So Ruff, So Tuff out here baby
So Ruff, So Tuff out here baby
So Ruff, So Tuff out here baby
So Ruff, So Tuff out here baby
Let me tell you
Check this out
Jus’ get on down
Jus’ get on down
Jus’ get on down
JUST GET ON DOOWWWWN!
And Shake It
And Shake It
All Around
All Around
All Around
Forget About Ya Troubles
Jus’ get on down
Forget About Ya Troubles
Jus’ get, get on
Forget about ya troubles
Jus get on down
Forget About Ya Troubles
Baby, Baby, Baby, Baby
So Ruff, So Tuff out here baby
So Ruff, So Tuff out here baby
So Ruff, So Tuff out here baby
(Zapp – So Ruff, So Tuff)


Kada smo već kod kraljeva Funka, evo jednog muzičara koji je intenzivno radio sa oba “kralja”. On je, inače, ujedno i svirač bas gitare i pisac textova kao i pevač. A po izgledu nikada ne biste rekli da je tako svestran i “ozbiljan” muzičar. Go do pojasa dok udara po svom basu, više liči na nekog sitnog “crnog” kriminalca koji hvata sitnu lovu tako što diluje, džepari ili podvodi ženske. Ali, Bootsy je pisao čak neke textove za James Browna i svirao je na mnogim njegovim albumima. A njegovi sami početci su bili vezani za drugog “kralja” Georga Clintona jer je direktno učestvovao u Clintonovom Funk bendu.
Bootsy-ju ipak više leži George nego James. I on je kao Clinton “otkačen” i toliko alternativan da ne možete da nađete ni jednu stvar koja bi se uklopila u neki standard. Morate dugo da ga slušate da biste razumeli njegovu muziku. Jer, potpuno je “razuzdan”. Nigde se ne uklapa i svuda štrči.
Ali, evo jedne stvari koja nam dolazi kao “kec na jedanaest”. Baš se dobro uklapa u prethodni brzi Funk ritam. Samo nije toliko silna i oštra kao “Gravitacija”, nego je više po ritmu mekša. Ipak, videćete da i ona ima svoju “težinu i dubinu”. Odmah ćete je prepoznati. Bootsy je, inače, virtuoz na bas gitari. Tu mu nema premca u Funk muzici. To je za one koji se slabije snalaze ona gitara koja proizvodi bubnjanje u pozadini i koju mnogi laici ne smatraju za “ozbiljan” instrument. Svi se uglavnom usmeravaju na solo gitaru koja se lakše nameće i glasnije čuje.
Ali, nemojte napraviti tu grešku kod ove stvari. Obratite pažnju na bas gitaru kojom Bootsy rukovodi i shvatićete da gitara bukvalno priča svoju interesantnu priču koja će vas, ako uspete da je čujete, fascinirati. Tu su i ostali instrumenti koji stvaraju zaista jedan moćan Funk ritam. Ovo nije klasični Funk i teško da ćete bilo šta moći da prepoznate od Funka. Osim jedne stvari – akcenat na instrumentima koji do iznemoglosti drže “dubok i težak” ritam. To je prava Funk osobina, samo ju je Bootsy napravio po svom ukusu.
Naravno, tu ima i nekih “čudnih” delova koji po ritmu i po zvuku kao da ne pripadaju ostatku stvari – kao da su izolovana ostrva. Ali, ako malo duže slušate videćete da se odlično uklapaju, jer malo smiruju Funk “tenziju” da bi onda kada “dodaju gas” sve to izgledalo još teže nego što inače jeste. Jer, lakše se oseća jedna suprotnost kada joj povremeno dodate njenu suprotnu polovinu.
On se vraća kući zaglavljen u saobraćaju i jedva čeka da spopadne svoju “baby”. Ali, naučiće je novim trikovima – naučiće je kako da “udara” svojim telom (body slam). “Slam” na engleskom znači tresnuti, zalupiti (vrata) a vi sad zamišljajte šta i kako bi onda telo trebalo da radi. On je zove da “slemuje” svoje telo i napravi ga bezobrazno.
Bootsy ne bi bio to što jeste da ne ubaci i neko sporedno događanje uz glavnu priču. Ovde ćete čuti, na primer, neki čudan dijalog koji je u stilu Clintona i njegovog govornog pevanja koje već znate iz “atomskog psa”.
Sve u svemu, stvar nije ovde zbog reči nego zbog ritma koji vam pruža priliku da nastavite tamo gde je James Brown prekinuo. Dakle, još jedan brzi ritam za dobru đusku. Moraćete malo da se priviknete na ovo funkovanje, ali kada upadnete u “Bootsy – gravitaciju” volećete ovu stvar baš zato što je drugačija, neponovljiva.
Said I'm caught up in this traffic jam
Tryin' to get home to my baby again
She said she like it, uh, she like the jam
Well, I'm gonna teach her how to body slam
Hit me
Shake it, baby
Shake your body
Shake it, baby
Shake it on down
Shake it, baby
Shake your body
I'm gonna teach you how to body slam
Hit me
Shake it, baby
Shake your body
Shake it, baby
Shake it on down
Shake it, baby
Shake your body
I'm gonna teach you how to body slam
Hit me
Slam that body and make that naughty
Slam that body and make that naughty body
Come on slam that body and party hearty
Come on slam that body, slam that body, slam that body
Well, give me a break
Who was that
Who was that
Who was that
Who was that
(Bootsy Collins – Body Slam!)


Shine-O-Myte kao Dyn-O-Mite, ali ova stvar meni više liči na dinamit nego svetlost. Ali, ako Bootsy kaže da je svetlost...
Osetite to Funk “štektanje” koje vam ne ostavlja ni trenutak da “udahnete vazduh”. Nema odmora od ovog teškog ritma koji neprestano “uduvava snagu i odozgo i odozdo”. I kroz ritam koji ne možeš da zamisliš da može da bude teži i dublji nego što jeste kao i kroz talk box kroz koji se čuje glas koji kao neki otkačeni dirigent “iz senke” bodri instrumente da ne smanjuju ubitačni tempo.
Reči skoro da nema niti ćete ih razgovetno čuti kao što je to slučaj kada Zapp koristi talk box. Ali, šta će vam reči kada dobijate vrhunski Funk zvuk koji prosto zahteva da samo za njega odvojite svu svoju pažnju. Ovakav ritam traži da mu se posvetiš u celosti. Neće da te deli ni sa čim.
Inače, na Bootsy-jevom albumu (čija je slika na videu) je drugačija stvar pod istim imenom. To je očigledno novija i originalna verzija ove stvari. Neko je nešto napomenuo da je ova stvar sa neke Bootsyjeve trake, dakle neka verzija te stvari. Ali, ova verzija mi je još bolja od originala koji je na albumu. Jedina “mana” ove stvari je što je nešto kraća. Tačno se vidi na kraju da je stvar prekinuta iako je “ladno” mogla i duplo duže da traje. Ali, otrov se drži u malim bočicama, zar ne?
Spremite se za jedno Funk “ludilo” koje je namenjeno samo za one neposlušne, “otkačene”. Jer, ono što se može razaznati iz Bootsyjevog “govora” je: “Don’t tell your mama, baby”, “Don’t tell your papa, too”. Već pretpostavljaš šta je to što se nikako, ni po koju cenu ne priča ni mami, ni tati. Ova stvar će ti to reći i pomoći ti da “malo isprljaš svoju maštu”.
(Bootsy Collins – Shine-O-Myte)


Ona je srcelomac i to svako zna. Ali, on hoće baš nju. Ne daje “pet para” što mu drugi “drobe” da ona nije za njega, da nije prava. On je voli i pristaje da bude šta god ona želi. Voleće je u svakom slučaju, bez obzira na sve. Iako se o njoj svašta priča – da je vrlo “gadna”. Da su njeno oblačenje, govor, i ponašanje bezobrazni i vulgarni. Da voli da se “pokazuje i prikazuje”.
Ali, on je spreman na sve. Eto, ako ona već mora nečije srce da slomi, on se nudi kao dobrovoljac – neka slobodno slomi njegovo. Neka ga uzme kad god joj je zgodno. Neće se ljutiti jer zna da je od nje toliko toga već dobio, tako da će slomljeno srce vrlo lako staviti na stranu.
Ponovo je Zapp na blog sceni. Ovaj put sa duplo dužim trajanjem. Nije toliko otsečan i tvrd kao u prethodnoj stvari, jer se zaljubio, ali nemojte ni trenutka sumnjati da zbog toga Funk neće biti žestok. Naprotiv.
Samo, ovde ćete imati priliku da prisustvujete još više igranju sa zvučnim efektima. Reči su u odnosu na prošlu stvar još sadržajnije, priča je još realnija, ali, najbolji delovi stvari su kada je text potisnut u stranu. Kada se jedna reč ili rečenica ponavlja u brzom ritmu do besvesti. Kada zvučni efekti i osećanja dobijaju znak jednakosti. Kada “mladi Zapp” kao u transu ispušta vibracije iz sebe, pušta ih da se roje, da ga totalno obuzmu. To ćete naročito osetiti u drugom delu pesme, kada njegova ljubavna osećanja (i slomljeno srce) doživljavaju vrhunac.
Ali, zvučni efekti i osećajnost koja ih podržava su samo jedan deo priče. Drugi deo je moćni Funk ritam koji se valja u pozadini. I ne samo u pozadini. Kada se Zapp umori od svih tih ljubavnih događanja koja su ga obuzela i kada malo zastane u svom ljubavnom žaru u prvi plan stupaju instrumenti “naštimovani na Funk”. Osetite te trube koje predvode i probijaju Funk “zvučni zid” kao i ostale instrumente koji svi zajedno udruženi drže količinu Funk-drenalina na propisnom nivou.
Samo pažljivo slušajte “srcelomca” i nemojte da brinete za “procenat Funka u krvi”. Sam će se regulisati na “baš po meri”.
Heartbreaker, Heartbreaker, Heartbreaker...
Somebody, somewhere told me this about you
They say you're a heartbreaker, you just can't be true
I don't care what those other people say, I'm gonna love you anyway
Baby, sweet baby, baby, talkin' 'bout haetbreaker...
Just forget about those fellas who are now in your past
Baby, oh baby, I hope they find the way to make the good thing last
You're my baby, an' I'm gonna love you any way you want me to
Baby, yeah, Oh lord
I don't care what the pepole say, I'm gonna love you anyway
Haertbreaker, heartbreaker, yes, you are, heartbreaker...
Everybody thinks that you are nasty, nasty girl, baby, heartbreaker
Wearin' short dresses and that sexy...
The ladies are talkin' bout the talk that you talk
While the men are pickin' up the way you walk, oh
Baby, you little heartbreaker...
If you got to break somebody's heart
You can' break my heart anytime you like, good god
'Cause I want you to be happy, baby, ooh, baby
With all the good things you been puttin' on my mind
I can surely put my broken heart behind
So please, so please, so please, so please
Please, oh, please, break my heart, uh, love ya, baby
I don't care what the people say, I'm gonna love you anyway, baby
So I want you good good lordy, I said I want true good lovin'
Because you know I want you, I wanna baby baby baby baby bu bay ba...
I said I want ya really mama mama, I said I want ya really ba ba ba...
But don't care that you never know that
I want you to break my heart, baby
You broke my heart, what?
You broke my heart, you broke my heart, you broke my heart, yeah...
Said you broke my heart...
Yes, you did...
Oh, you broke my heart...
Don't you know you broke my heart?
You broke my heart...
Oh baby, yeah...Oh...
Oh baby... Don't you know?...
Said to come no pretty baby...
Yes, you did, yes, you did, yes, you did, yes, you did
Yes, you did, yes, you did, yes, you did, yes, you did
Mama mama, mama ma, you broke my heart
See, you don't live with me baby
Don't you know I really love you ?
Pretty mama, don't you know I love you ?
Baby be ba ba...
Baby, baby, heartbreaker
Heartbreaker, heartbreaker, heartbreaker, heartbreaker (3x)
(Zapp – Heartbreaker)


Da li je slučajno da slovo “u” ima neke veze sa u-živanjem? Pa, logično je. Moraš da se u-baciš u to neko stanje. Moraš da u-đeš tamo. To se nalazi negde u-nutra. Negde u tebi. Strani jezici jesu različiti, ali je logika uživanja svuda ista.
Recimo, na engleskom uživanje kažu “enjoy” – pišu sa “e”, a izgovaraju sa “i”, odnosno, čuje se kao in-joy (u-uživanje). Bar-Kays, američki Funk bend je to primetio još 1979 godine, pa su svoj album nazvali ne Enjoy (kako pravila jezika nalažu) nego Injoy (sa “u” – kako logika života određuje). Shvatili su da moraš da “uđeš” da bi uživala.
Da, ali kako ćeš da uđeš? Kako da upadneš u to stanje? Kako?
Evo, ušla si. Ušla si u klub i šta sada? Nalaziš se na mestu gde elektroni sa “U” vrcaju svuda oko tebe. Sve prosto zove na Uživanje, na provod. I šta ćeš ti da radiš?
Ako ne znaš šta, ova Funk stvar će ti objasniti do detalja. Prosto im se svaka reč utrkuje koja će što pre da ti objasni. Ma ni naslov nije mogao da izdrži a da ne propriča. Da ti ne kaže: “Move Your Boogie Body” (pokreni to svoje opasno telo).
Eto, suština je vrlo jednostavna. Da bi “ušla” moraš da se pokreneš. Moraš da baciš telo u pokret. Moraš da se gibaš.
A ova stvar koja te zove da “uđeš”, ne može da bude bilo koja. Ne. I ona mora da bude na visini zadatka. Kada već od tebe nešto traži onda mora i nešto da ti da, zar ne? I daće ti. Daće ti jedan tako dobar zvuk, tako dobar ritam, da će “ulazak” jednostavno, sam od sebe da se desi. Možda nećeš ni primetiti kako su ti noge prosto same poletele na dens podijum. Biće ti to nešto sasvim prirodno, nešto što se normalno očekuje. Nema blama. Nema straha koji je već izbrojao 100 pari očiju koje fiksiraju samo tebe i nikoga drugog.
Kao što ne možeš da uživaš ako se plašiš, tako ne možeš da uživaš ni ako samo stojiš ili sediš. Mislim, možeš donekle, kao posmatrač sa strane. Kao neko ko, u stvari, ne uživa, nego pretpostavlja kako drugi uživaju. Gleda ih i već je i njemu nekako bolje – prava uživancija.
Dobro je to, ali ni blizu onako kao kada učestvuješ – kada nisi samo posmatrač. Šta će ti to “malo uživanje” – ta uživancija – kada možeš da “Uuuuuživaš” sa velikim “U”? Kada možeš da osetiš uživanje svakim atomom svoga tela?
I ne zaboravi, na tvoj pokret tvoje telo više nije obično telo. Ne, ono postaje “Boogie Body”. Postaje “opasno” telo. Počinje prosto da pleni, da isijava zadovoljstvo. A kada je telo takvo onda je to njegovo najbolje izdanje. Onda je ono “opako” dobro.
Eto, upravo takva je i ova Funk stvar. Boogie stvar. Opasno dobra.
Ima sve što je potrebno. Ima i jedno i drugo.
Jer, da bi bila Funk stvar mora da ima “masu”. Da kada se taj zvuk baci u pokret, moraš to da osetiš. Ne može samo da prođe kroz tebe, a ti da se osvrneš i kažeš: “Je li, a šta to ono beše”? Ne, Funk ostavlja trag. Funk ne možeš a da ne primetiš. On zna koliko je dobar, koliko je lud, tako da uopšte ne mora da te osvaja. Njemu je jasno da će te privući ta njegova sirova, elementarna snaga. Da ćeš sama da priđeš. Da nećeš moći da se odupreš. Jer ko će da odoli kada ga zaokruži takav spoj snage i “ludila”?
Sve to ćeš osetiti u ovom tvrdom beskompromisnom zvuku koji je učinio sve da stvori što više težine – što više sirove snage. Tu su gitare, naročito bas koji svojom dubinom prosto trese tlo pod nogama. Pa organi koji soliraju sa takvim majstorstvom da te prosto bacaju u trans svojom kreacijom. A onda glasovi, koji se roje sa svih strana i stalno podgrevaju priču – bacaju žar na žar. Osećaš koliko su opušteni – koliko samo uživaju. Osećaš tu spontanost koja je potpuno opustila telo, oslobodila srce i otvorila um.
Ali, ova stvar ima i još nešto. Nešto što malo ide izvan klasičnog Funk-a. Jer, Funk je, kao takav, ekcentrik i samoljubivi narcis, često i arogantan. Može da ga uopšte ne zanima šta se događa s tobom? Da li si “ušla” ili ne?
Tada Funk gleda u ogledalo, a ne preko ramena. Tada za njega ne postojiš – ne primećuje te. Dovoljno je inteligentan da će to da obrazloži time da “ako sebe zadovoljiš i ceo svet će biti zadovoljan”. Logika je tu, jer ako si ti “u fulu” sa samom sobom, ako si svoje najbolje izdanje, onda će i drugi to da primete – da osete iznutra. Tada ne moraš ništa “da im prodaješ”. Jer, sve je prirodno. Sve je najbolje što ikako može da bude.
Ima tu istine, ali, ipak, nema “dobrote” i to inteligentni Funk jako dobro zna. I zato će cinično da se nasmeje, jer u krajnjoj liniji, nije njegovo da bude dobar. Ne bi ti se takav ni svideo, verovatno.
E, “Move Your Boogie Body” će da pogleda preko ramena. I neće mu biti sve jedno šta se s tobom događa. Jer, njemu je stalo. I to će da pokaže jednom dozom mekoće i sladunjavosti. Ne, to nije njegova slabost, nego želja da ti se još više približi. Da taj njegov zvuk još lakše razumeš. Da on bude pitak – da bolje klizi niz grlo.
Zato će ovaj zvuk da ima i notu Densa, Disco-a, Funky-ja. Da ti osim čvrstine pruži istovremeno i mekoću. Da to osetiš kroz popularniji ritam koji je rasterećen funk-ijevske extravagancije. To je ritam koji će ti biti lakše da prepoznaš i zbog koga ćeš možda još više da uživaš.
I zato će, baš zato što im je stalo, svaka reč ovog texta da te zove, da te hrabri, da te podržava. Jer, treba da znaš da ako samo pokreneš to svoje Boogie telo, da ćeš sjajno da se osećaš. Igraj celu noć, jer jedino ono što stvarno imaš je vreme – vreme za dobar provod.
A vreme, dobro provedeno vreme, je jako moćno. Jer, sa njim nemaš šta da izgubiš. Dovoljno je samo da se pustiš. I videćeš, nećeš zažaliti što si ustala na noge. Neće ti biti svejedno. Ne, jer ti ćeš sada da igraš. Igraćeš svoj najbolji dens. Igraćeš tako što ćeš da se pokažeš. Tako da možeš da se pohvališ. Bićeš zvezda večeri.
Ali, prvo, moraš da poslušaš što ti se kaže. Moraš najpre da se pokreneš. I zato odmah sada na podijum za igru. Idemo, nema stajanja.
Jer, ova žurka će da traje do ujutro. Do tada će svaki strah iz tebe da nestane. Zato, hajde, pridruži se. Ne oklevaj. Jer, ovo vreme je moćno. Ovo je pravo vreme za uživanje. Zato što mi ovde funk-ujemo. Zato se opusti, otkači se totalno. Uzmi dok se ne zasitiš. Onoliko koliko ti je dovoljno. Dok god ti ne bude dosta.
Telo je toplo i više ne može da stane. Idemo, samo napred. Ispravi se i zauzmi stav. Zabaci glavu, fixiraj pogled. I uzmi ono što želiš. Uzmi dok se ne zasitiš.
Ohhh, Yeah, Ohhh
Ohhh, Yeah, Ohhh
Move Your Boogie Body You'll Feel Alright
Move Your Boogie Body Let's Dance All Night
Move Your Boogie Body You'll Feel Alright
Move Your Boogie Body Let's Dance All Night
Stretch Out And Let Your Body Move
You Ain't Got Nothing But Time
All Have A Good Time
Good Time, Mighty Fine Good Time
You Ain't Got Nothing To Lose
Oh, I Betcha If You Let Yourself Go
You Won't Regret You Got Up, No, No
You Gonna Be Dancing, Prancing, Fancy Dancing
You'll Be The Star Of The Show
We're Here To Let You Know
If You Want To Boogie
Get Out On The Dance Floor, Let's Go, Let Go
Move Your Boogie Body You'll Feel Alright
Move Your Boogie Body Let's Dance All Night
Move Your Boogie Body You'll Feel Alright
Move Your Boogie Body Let's Dance All Night
Come On Party Till The Morning Light, Party
Let's Dance Away All Our Fears, Come On
We're Going To Have A Good Time
Good Time, Mighty Fine Good Time
Cause We Are Funkin In Here
Get Off Untill You Get Enough, Get Off
This Ain't No Time To Give Up, No, No
Cause When Your Body’s Hot
Body’s Hot, Can't Stop, Can't Stop
Just Go Ahead And Strut Your Stuff
Come On, We're Here To Let You Know
If You Want To Boogie
Get Out On The Dance Floor, Let's Go, Let Go
Stand Up, Hey
Dance, Everybody Get Up, Everybody Get Up
Let’s Dance, Everybody Get Up
Come On And Dance
Everybody Get Up, Everybody Get Up
Let’s Dance, Everybody Get Up
Get Out On The Dance Floor, Let's Go, Let Go
Move Your Boogie Body, Let's Go, Let Go
Move Your Boogie Body Hey, Hey
Dance, Everybody Get Up, Everybody Get Up
Let’s Dance, Everybody Get Up (3x)
(The Bar Kays – Move Your Boogie Body)


Hoćeš da odeš ili hoćeš da ostaneš? Možeš da učiniš i jedno i drugo. Jedno od ta dva ćeš svakako da uradiš, jer ne možeš na dva mesta istovremeno da budeš. Ali, gledano iz jedne druge perspektive, možeš čak i to – da budeš na različitim mestima u isto vreme. Da telom budeš na jednom mestu, a svojim mislima, svojim srcem, na nekom sasvim drugom. To možeš. To često i radimo.
Jer, mnogo puta smo prisiljeni da biramo ono što ne želimo. Moramo da odemo iako nam se ne ide. Ili, traže od nas da ostanemo a mi bi da pobegnemo glavom bez obzira. Zbog toga nam se dešava da nam noge trče na jednu stranu, a glava na sasvim drugu.
I tada nismo sasvim svoji. Rascepljeni smo na pola. Nedostaje nam jedan deo koji je u mašti i sanjarenju ko zna gde.
A sve se, u stvari, svodi na ono što smo u dubini duše. Na ono gde pripadamo. Tamo gde se osećamo slobodni, sretni, ispunjeni.
A nekada odemo, a da i ne znamo šta smo napustili. Otišli smo sa nadom da ćemo pronaći to što tražimo, a baš to nam je, u stvari, sve vreme bilo ispred nosa. I onda, tražimo, tražimo, svuda. Okrećemo svaki kamen na koji naiđemo, ne bi li pronašli. Ne bi li se konačno smirili i prestali da lutamo.
A onda, jednoga dana, shvatimo da nikada nećemo naći to što tražimo. Da ga nećemo naći jer smo okrenuti na pogrešnu stranu. Gledamo ispred sebe u liniju na horizontu očekujući da će nam se na njoj ukazati ono što želimo da vidimo. Dok razne stvari promiču pored nas postaje nam jasno da nijedna od njih nije ona koju tražimo.
I tada nam dođe misao da se okrenemo. Da pogledamo unazad. Tamo gde smo bili – nekada. Da osetimo šta smo tada imali i kakvi smo bili. Možda će nam to gledanje unazad ispričati priču u kojoj smo baš mi bili u glavnoj ulozi. Samo nikada to nismo primećivali. Nije nam padalo na pamet da obratimo pažnju na to što imamo. Da smo se malo zadržali sa samim sobom možda bismo nešto naučili. Možda bismo shvatili da smo na pravom mestu. Da baš tu pripadamo. Da smo to mi. Da su to naši koreni.
Shvatili bismo da nigde ne moramo da idemo. Jer smo već na pravom mestu. Na onom koje je za nas.
To mesto ne mora da bude ni tvoj grad ni tvoja ulica. To ne mora da bude ni tvoj posao ni tvoji prijatelji. Sve to može da bude, ali i ne mora. Jer, to nešto može da bude bilo šta što te ispunjava. Ono što te čini sretnom. Istinski zadovoljnom. Bez obzira na bilo šta drugo. Žnaš li šta je to? Imaš li ga?
Ako ti ne znaš “mesečev trkač” (Moon Runner) zna. Ona zna da više ne može da ide dalje. Zna da mora da se vrati. Jer, ona je konačno shvatila šta su njeni koreni? Shvatila je bez čega ne može? Šta joj je u kostima? Šta je to dom? Gde se oseća kao kod svoje kuće?
Funk je to njeno sveto mesto od koga se udaljila i sada mu hita u susret. Otišla je od Funk-a, sa pogledom na drugu stranu. U želji da uzme više, da dobije bolje. Ali, sada je shvatila da joj ni više ni bolje ne treba. Šta će joj sve to drugo kada za nju sada postoji samo jedna jedina vrednost.
Ali, sada će morati da se vrati. Moraće što pre da obuče svoje Funk cipele i svoje Funk odelo. Sada zna da će to biti sasvim jednostavna stvar. Jer, to je oduvek bio deo nje, samo ga nije dovoljno dobro razumela. Razne druge “prskalice” su joj zamaglile pogled. Dovoljno da ne vidi šta je to što joj istinski treba. Ono što ona, u stvari, najbolje razume. I ono za šta uopšte ne mora da se trudi.
Ali, sada treba da krene. Treba da ode tamo gde pripada. Treba da se vrati nazad u Funk.
We wanna dance to the funk (say what?)
We wanna dance to the funk, yeah, (we get on down that thing) (2x)
You better get back (2x)
We want to party on that funk
Just funkify, just funkify
Hey, let’s get back, yeah
Just get on there (4x)
You, take a listen man (8x)…
Let my funker people funkin’ longly rock’n’roll
Time to find my funkin’ back
Get back to I belong
I’m going back to the funk, get back
Funkin’ is my home
Get back, yeah, back where you belong
I’m going back to the funk, get back
Funk is in my bones
Get back, yeah, back where you belong
Back to the funk, get back
Get back, yeah, back where you belong (2x)
Back to the funk, get back (4x)
You better get back
We want to party on that funk
Just funkify, just funkify
Hey, let’s get back, yeah
Just get on there (4x)
You, take a listen man (8x)…
Let my funky people funkin’ longly rock’n’roll
Time to find my funkin’ back
Get back to I belong
I’m going back to the funk, get back
Funkin’ is my home
Get back, yeah, back where you belong
I’m going back to the funk, get back
Funk is in my bones
Get back, yeah, back where you belong
Back to the funk, get back
Get back, yeah, back where you belong (2x)
Back to the funk, get back (4x)
(Moon Runner – Back To The Funk (Moon Runner Edit)


Funk je “macho”. Kako drugačije da dobiješ onu silinu i onu dubinu? Moraš da budeš “bezobrazno” lud da bi ti to uspelo. Da bi zašao tamo gde se kriju đavolske stvari. Takav ti je Funk – muška stvar.
Ali, Funk je istovremeno i prefinjen, virtuozan, ego utripovan, ali i majstorski, a opet i nadobudan. Funk je onaj koji osvaja, onaj koji vodi. Što bi stručni rekli – pravi muški princip. I zato su nam, ovde na blogu, muški funkovali u prvih desetak stvari.
A onda se, malopre, pojavila mesečeva trkačica (Moon Runner). Trčkarala je do meseca misleći da će tamo pronaći to što traži, da bi na kraju shvatila da mora da se vrati nazad. Jer njena duša pripada Funk-u.
A sada, šta imamo sada?
Sada imamo prun krug – muško i žensko zajedno. Funkuju ruku pod ruku. Ali, sada nisu narcisi, ne udaraju na čežnju, na ono flegmiranje – “znaš svejedno mi”. Ne, ne, ovaj put.
Sada su se raspilavili od ljubavi. Sada su skromni, otvoreni, ponizni. Prosto da ih ne prepoznaš.
Da, ovo je jedan Funk sentiš. Jedan sporać koji onako lagano prede. Sve meko i uzdržano. Po ovome vidiš da funkeri umeju “da se služe gramatikom” –  da spoje note tako “da se ne sudaraju”. Da sve bude na svom mestu. Skockano i skrojeno kako treba.
Funkeri to često ne rade jer im je dosadno. Više vole da “greše”, da bi se malo zabavili. I da bi te zbunili – da pomisliš kako ne umeju. Kako nešto tamo lupetaju. A oni, ne mogu drugačije nego da se ludiraju. Radije će da naprave neki bezobrazno ludi unikat nego neku šablonizovanu šećernu vodicu.
I zato na Funk bini ima milion instrumenata i to sve sam majstor do majstora. I kako oni da naprave nešto normalno – nema šanse. Osim, kada im se omakne. Kada su zaljubljeni.
Jer pravi funker ima samo jednu svoju ljubav a to je Funk. Ali, ako mu se slučajno desi da malo “zastrani”, e, onda, će, možda, da mu se omakne “F-Encounter”. I ko sada zna šta je Bootsy funker mislio sa ovim naslovom. Znajući ga, verovatno je mislio na “jebeni (fuckin’) susret”. Dakle, hoće šifrovano da ti kaže da je prevario svoj Funk sa nekom tamo ženskom sa kojom se sreo.
I tako, zbog tog F-susreta smo dobili ovo meko, nota na notu funkovanje. I zato ovde tih milion instrumenata jedva da možeš da čuješ. Svi su oni i dalje tu, poslušaj samo pažljivo i čućeš ih. Ali, sada su umilni a ne goropadni. Sada su skladni a ne virtuozno raštimovani. Sada te drže za ruku, a ne guraju ti prst u oko.
Da, zvuci su baš takvi, a glasovi? Pa, i glasovi “duvaju u istu tikvu”. Skromno, zaneseno, čak ponizno. Recimo, kada čuješ glas daleko u pozadini za koji ti se čini da kleči i moli. Glas koji govori kako mu ona nedostaje. I kako to ide već od jutra pa po ceo dan. Ne, ne šali se. Ne ne igra se. Jer, ona mu nedostaje tako silno.
Ali, da bi ovo priznanje čula moraš da načuljiš uši. Jer, ova stvar je puna preokreta. Jeste da je sve utišano i ušuškano, ali točak se stalno okreće: muški glasovi, pa ženski, pa zajedno, pa oboje u daljini da jedva možeš da ih pokupiš. Pa gomila raznih drugih glasova i milion sitnih usputnih dešavanja.
U stvari, sve se vrti oko posla. Tako stoji u rečima. Jer, kada dolaziš sa ivice, onda se biti ili ne biti svodi na imati ili nemati – posao. I taj posao je sigurno nešto za šta ti treba i volje i snage. Jer, posao neće sam da se radi.
I onda, ako ti radiš takav posao zbog nekog i za nekog to pokazuje da ti je stalo. Da voliš i da si spreman da se žrtvuješ. Pokazuje da si ozbiljan i da ne letiš u oblacima. Da želiš da se skrasiš, da imaš porodicu.
I zato će on da ti kaže koliko je spreman da zasuče rukave. Da radi za sebe, ali i da radi za nju. I da je svestan zašto je to tako. Jer sve to je zbog ljubavi koju oseća prema njoj. Nije mu teško, dobro mu je da radi za njih oboje jer ljubav ga je promenila.
A to isto će ti reći i ona. Isto – od reči do reči. Reći će ti kako je dobila posao i kako ga radi isključivo za njega i zbog njega. Radiće i više nego što je potrebno – i prekovremeno, i svakako, samo za njega, samo za njih.
A onda ćeš ponovo čuti njegov glas u daljini. Jedva da dopire do uveta. I biće ti jasno sa koliko osećajnosti on njoj upućuje svoje reči, svoje molbe. Svaka reč se prosto rastapa od miline, od nežnosti. Ali, i od neke pritajene strepnje i neizvesnosti.
Jer, ona mu toliko treba. Toliko da to prosto boli. Treba mu svakog trenutka. Od ranog jutra pa preko celog dana. Njena blizina, to je ono što mu toliko nedostaje – za čim toliko žudi. I zato je spreman da klekne i da moli. Spreman je da zaplače. Spreman da nađe posao i da radi. Za sebe. Za nju. Za njih.
Workin’ for my baby
Sure enough working for me (4x)
For love is only, love checkin’ inside her out
For love is only, love checkin’ inside her out…
I’ll be woking for my baby over time 
For love was only, love is working it out
I got a J-O-B for my B-A-B-Y
I’m a working man, yeah, good job…
I need ya, from morning no play
I need ya
And I want be thinking working, job make fine
For love was only, lovin’ just checkin’ her out
I got a J-O-B for my B-A-B-Y
I got a J-O-B for my B-A-B-Y
Yeah, working for my baby, yeah
Workin’ for my baby
Sure enough working for me (6x)
For love is only, love checkin’ inside her out
For love is only, love checkin’ inside her out…
I’ll be woking for my baby over time 
For love was only, love is working it out
I got a J-O-B for my B-A-B-Y
I’m a working man, yeah, good job…
I need ya, from morning no play
I need ya
And I want be thinking working, job make fine
For love was only, lovin’ just checkin’ her out
I got a J-O-B for my B-A-B-Y
I got a J-O-B for my B-A-B-Y
Yeah, working for my baby, yeah
Workin’ for my baby
Sure enough working for me (6x)
(Bootsy Collins – F-Encounter)


Ponovo Zapp, ovaj put sa svojim najvećim hitom koji im je otvorio vrata visokog Funk društva. Inače, hitovi na ovom blogu su veoma retke “zverke”, ali generalno nemam ništa protiv njih. Iako se nekako uglavnom pogodi da ono što je masovno popularno me ne pomera nešto naročito, ipak, tu i tamo se desi da “promakne” i neki hitić. Popularnost na ovom blogu nema baš nikakav značaj niti prednost, ali isto tako, nema ni lova na veštice odnosno hitove. Ako se dokažu, neka samo izvole, dobrodošli su.
E, ova stvar se i kod mene baš pokazala. Inače, biti Funk hit znači poznatost samo među funkerima. Prevedeno to znači da ako ne slušate Funk muziku ovu stvar najverovatnije nikada niste čuli (niti bi, da niste ovde svratili). Mislio sam se da je čak ne stavim na blog, ali ne zato što sumnjam u njen kvalitet nego zato što treba malo više da se sluša da bi ostavila pun utisak. Ali, ako ste dobro savladali “Funk kurs na blogu” i naštelovali vaše “receptore” za Funk, onda ćete verovatno odmah osetiti snagu i energiju koja izbija iz ove stvari. Za pun utisak će, ipak, najverovatnije biti potrebno bar nekoliko slušanja ili možda još više od toga.
Čitava stvar ide u proverenom Zapp maniru – kroz talk box koji modifikuje glas i neke instrumente. Možda će vam u početku izgledati da ne postoji ništa drugo nego samo jedno isto ponavljanje naslova pesme do besvesti. Tako je. Ima jako mnogo ponavljanja, ali uz to ima i nekih sitnih usputnih dešavanja – najčešće pratećih vokala ili nekih varijacija koje glavni vokal sam ubacuje. Između tih velikih strofa sa ponavljanjem se pojavljuje neki drugačiji text i drugačiji efekti koji te malo bude ako te je Zapp hipnoza već uzela pod svoje.
Bez obzira što je sve tako čudno i drugačije, što više slušate ovu stvar postaje vam jasno da u svemu tome ima nekog smisla. Već ste otslušali par Zapp stvari i verovatno osetili neke dobre Funk vibracije. Dok je prva stvar bila odsečna i tvrda, druga zanesena ljubavnim “drogama”, treća je “ravnodušna”. Sva je ujednačena, nekako stabilna i izvesna kao večnost. Neprekidno se valja jedan isti Funk “betonski” ritam za koji ti se čini da se nikada neće zaustaviti. To deluje tako da posle određenog broja slušanja više ne obraćaš pažnju na ponavljanje, nego stvar doživljavaš u njenoj celosti.
Tada ćeš osetiti kako zvuk mirno i sigurno teče i nosi te sa sobom. Prija ti to “oblačenje u Funk toplo odelo” i ukazuješ mu poverenje. Osećaš da si pod jakim utiskom i zato ti i ne smeta što stvar traje skoro deset minuta. Nećeš ni primetiti kako je vreme brzo proteklo.
Ali, da bi te ova stvar dodirnula onako kako je mnoge druge potrebno je da je slušaš s pažnjom i namerom da uđeš u njen svet. Potrebno je da i preko drugih Funk stvari doživiš “Funk prosvetljenje” – da uspeš da se prikačiš na Funk talasnu frekvenciju. Zato je ova stvar tvoj “diplomski rad” sa tezom: “Funk”. Ako se ulagalo truda i posvećenosti kod prethodnih Funk stvari na blogu, onda će i diplomski rad biti “mačiji kašalj”.
Bounce znači otskočiti a ounce je mera za težinu (unca). “(Give) More Bounce to the Ounce” bi u slobodnijem prevodu značilo “Pojačaj malo tvoj dens”, “Igraj na Funk ritam malo žustrije”.
Dakle, u pesmi se radi o Funk igranju, gde on pokušava da jednu “baby” navede da se još malo više unese u svoju igru. Još nikada nije video tako sexy ribu i pokušava da je obodri da dođe na plesni podijum, da “promeša malo”, da “se baci na stvar”. Uh kako on samo voli da gleda dobar Funk dens. Toliko ga to dira u živac da prosto hoće “iz kože da iskoči”. Sav se trese od zadovoljstva i sladostrasti.
Imaćeš pred sobom text pesme tako kompletan da se to retko sreće kod tako “nezgodnih” stvari kao što je ova. Biće tu osim glavnog vokala i svi drugi sporedni glasovi uključeni. Bavi se malo textom u početku da bi razumela o čemu se radi a onda se prepusti da te FunkAmazon ponese sa sobom. Da te obuzme sa svih strana i uđe ti u svaku poru organizma. Doživećeš funktastično iskustvo i možda postati još jedan sledbenik Funk porodice.
More bounce
More bounce
More bounce
Much more bounce
Bounce
I-yi-yi-yi-yi-yi
La-la-la-la-la
Much more
I like to bounce
And I'm gonna make you bounce
Much more bounce
More bounce to the ounce (Much more bounce)
More bounce to the ounce (Yeah)
More bounce to the ounce (Much more)
More bounce to the ounce (Work it with me, bounce)
More bounce to the ounce (To the ounce)
More bounce to the ounce (Mmm)
More bounce to the ounce (I like it, I like it)
More bounce to the ounce (Please)
More bounce to the ounce (Mmm)
More bounce to the ounce (Much more)
More bounce to the ounce (I like it when we bounce)
More bounce to the ounce (And I dig it)
Get-get-get-get-get-get on the dance floor, baby
Get down, mama, yeah (More, mmm)
Get-get-get-get-get-get on the dance floor, baby
I never ever, ever seen a sexy girl like you, baby
Ooh-wee, ooh-wee, ooh-wee, ooh-wee
Ooh-wee, ooh-wee, ooh-wee, hey, yeah, yeah, yeah, yeah, yeah, yeah...
Shake it, mama
Shake it, mama
Give you more bounce to the ounce
More bounce to the ounce
More bounce to the ounce (I like to watch them bounce)
More bounce to the ounce
More bounce to the ounce
Give you more bounce to the ounce (I like to watch them bounce)
More bounce to the ounce
Give you more bounce to the ounce
More bounce to the ounce
Give you more bounce to the ounce
Give you more bounce to the ounce
I'll give you more bounce to the ounce
Give you more bounce to the ounce
Give you more bounce to the ounce
Give you more bounce to the ounce
Get-get-get-get-get-get on the dance floor, mama
Get down, baby, yeah, yeah
Lookie here, baby
Lookie there, mama
You got to let me
Ooh... you got to
Ooh-wee, ooh-wee, baby, ooh-wee, ooh-wee, ooh-wee
Ooh... baby
Mama, mama, mama, mama
Get-get-get-get-get-get on the dance floor, baby
Get down, mama, get down, baby
Get-get-get-get-get-get on the dance floor, baby
Get down, mama
I'll give you more bounce to the ounce (More bounce)
Give you more bounce to the ounce (More bounce)
Give you more bounce to the ounce (More bounce)
Give you more bounce to the ounce (Much more bounce)
Give you more bounce to the ounce (Bounce)
Give you more bounce to the ounce (I-yi-yi-yi-yi-yi)
Give you more bounce to the ounce (La-la-la-la-la)
More bounce to the ounce (Much more bounce)
Give you more bounce to the ounce (I like to bounce)
More bounce to the ounce (And I'm gonna make you bounce)
Give you more bounce to the ounce (Much more bounce)
More bounce to the ounce (Bounce, bounce)
More bounce to the ounce
More bounce to the ounce
More bounce to the ounce (La-la-la-la-la)
More bounce to the ounce (Bounce, baby)
More bounce to the ounce
More bounce to the ounce
More bounce to the ounce
More bounce to the ounce
More bounce to the ounce (Much more bounce now)
More bounce to the ounce (Mama, mama, mama)
More bounce to the ounce (Got to bounce with you)
More bounce to the ounce (La-la-la-la-la)
More bounce to the ounce (Ooh...)
More bounce to the ounce
More bounce to the ounce
More bounce to the ounce (Shucks, baby)
Mmm, shucks
Much more bounce
Bounce to the ounce
Ah...
Much more bounce
Shucks
More bounce to the ounce
Give you more bounce to the ounce
Give you more bounce to the ounce
More bounce (Shucks) to the ounce
More bounce to the ounce
More bounce to the ounce
Give you more bounce to the ounce
More bounce to the ounce
Give you more bounce to the ounce
Give you more bounce to the ounce
More bounce to the ounce
Shucks
To the ounce
More bounce to the ounce
More bounce to the ounce
(Zapp – More Bounce to the Ounce)



PLAYLIST FUNK (14 Songs)